Childrens Museum

Project Information

Client: Museum of Childhood
Location: Bethnal Green, London
Main Contractor: Wallis
Architect: Caruso St John
Structural Engineers: Alan Baxtor and Associates

The Challenges

The construction of a new 5m high entrance on the ground floor, with lift access to all floors, a basement to house toilets and two sunken external areas finished in black basalt ground reinforced concrete.  Basement ceiling, columns and stairs were all exposed concrete.

Structural engineering works included:

  • Site clearance
  • Bulk dig
  • Strip foundations
  • Reinforced exposed concrete box for basement construction
  • Clay drainage
  • Black basalt retaining walls to sunken gardens
  • External works
  • New services
  • Forming base and ramp for paving
  • Insitu exposed concrete stairs
  • Underpinning to lift pit
  • Forming lift pit